У вас робітнича професія? Ви – в пошані у працедавців

31.05.2017 | Новини

Ринок праці України буквально кричить про дефіцит робочих кадрів. З огляду на непрестижність робітничих професій у країні дедалі важче знайти таких фахівців як швачки, слюсарі, столяри, сантехніки, монтажники тощо. Кадрові експерти вкотре заявляють про цю проблему та необхідність пошуку її рішення, втім, ситуація лише погіршується. Вже в найближчому майбутньому Україна ризикує взагалі залишитися без робочих рук – частково через відсутність хорошої школи для робітничих кваліфікацій, частково через масовий виїзд фахівців за кордон.

«Потрібні різноробочі, будівельники, каменярі, малярі, слюсарі, столяри, теслі, сантехніки, монтажники, виробничі працівники, швачки та ін. За останній рік кількість вакансій зросла втричі, але працедавці не можуть знайти цих фахівців, їх просто немає на ринку», – зазначає кадровий експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.

При цьому працедавці готові й надалі підвищувати зарплатню гідним робочим кадрам, хай навіть це прямим чином впливає на подорожчання послуг. Однак багато хто з них нарікає не лише на збіднілість українського ринку робітничих професій, а й на низьку кваліфікацію наявних робочих кадрів. Так, за словами багатьох працедавців, навіть якщо і надходять відгуки на розміщену вакансію, в результаті з числа кандидатів можна відібрати щонайбільше одного-двох.

Тетяна Пашкіна наголошує на необхідності модернізації системи профтехучилищ. Зокрема, потрібне оновлення самого підходу до відбору учнів – адже, за традицією, до ПТУ йдуть не найталановитіші та найстаранніші учні. Відповідно, потрібна й гідна мотивація педагогів – як фінансова, так і моральна – для відновлення сильної освітньої бази.