Опубліковано текст пенсійної реформи: українці дізналися, що на них чекає

23.06.2017 | Новини

Текст реформи щодо осучаснення українських пенсій з’явився у вільному доступі після того, як у середу 21 червня на засіданні Кабінету міністрів були затверджені законопроекти з поправками, внесеними Національною радою реформ, а потім затверджений документ був поданий на розгляд до Верховної Ради. Зокрема, реформою передбачається наявність 25-річного страхового стажу у тих, хто виходить на пенсію з 2018 року. Тим же, хто стає пенсіонером із 2028 року, знадобиться вже 35 років стажу. Нагадаємо, що зараз для виходу на пенсію достатньо 15 років стажу.

У тексті реформи також ідеться про зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1 вже з 2018 року. У чиновників неоднозначне ставлення до цієї зміни. Колишній міністр доходів і зборів України Олександр Клименко прокоментував зниження коефіцієнта так:

“Якщо у вас стаж, наприклад, 30 років, пенсія при нинішньому коефіцієнті нараховується в розмірі 40,5% від середньої зарплатні. При зниженні коефіцієнта буде нараховуватися 30%. Припустимо, при середній зарплатні 5,000 грн. пенсіонер буде щомісяця втрачати 525 грн. Тобто це понад 6,000 грн. щороку”.

На кому безумовно позитивно позначиться прийняття реформи Радою, так це на працюючих пенсіонерах. Адже, серед іншого, законопроектом передбачено скасування оподаткування їхніх пенсійних виплат, яке, за словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, було введене як тимчасовий і вимушений захід, і наразі в цьому заході більше немає потреби.