Кому потрібна ліцензія для агентства з працевлаштування?

16.08.2020 | Ринок праці

КОМУ ПОТРІБНА ЛІЦЕНЗІЯ НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ?

Для того, щоб зрозуміти кому потрібна ліцензія на посередництво у працевлаштуванні за кордоном варто проаналізувати законодавче визначення цієї діяльності.

По суті визначення складається з 2 частин:

  1. Послуга зі сприяння укладенню трудового договору з іноземним роботодавцем, з яким є укладений договір про надання послуг з посередництва у працевлаштуванні.
  2. Надання інформаційних послуг з приводу вільних вакансій, умов праці та проживання.

Отже, як видно з визначення, документ потрібний як тим, хто безпосередньо працевлаштовує за кордон, так і тим, хто надає інформаційні послуги. Надання ж інформаційних послуг без ліцензії є правопорушенням, за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу, а саме 20 мінімальних заробітних плат.

Задля уникнення такого штрафу юристи компанії OGP рекомендують отримати ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном або ж юридично правильно складати договори з клієнтами.

Для отримання ліцензії потрібно зареєструвати будь-який суб’єкт господарювання з КВЕД 78.10: фізичну особу-підприємця або юридичну особу. Більшість посередників обирають працювати через фізичну особу-підприємця на єдиному податку через зручність та простоту адміністрування.

Далі необхідно укласти зовнішньоекономічний контракт з будь-якою іноземною компанією або підприємцем та отримати його реєстраційні документи. Вимог до іноземної компанії не існує, це може бути і кафе, і будівельна компанія, і посередник, і компанія з лізингу персоналу. Вимоги існують до реєстраційних документів – потрібний оригінал або нотаріальна копія з апостилем або легалізацією, що залежить від країни реєстрації.

Детальна інформація про документи іноземного партнера для агентства.

https://ogp.ua/uk/otrimannya-litsenzij/litsenziya-na-pratsevlashtuvannya

Контракт, реєстраційні документи іноземного роботодавця та заявочні документи здобувача подаються до органу ліцензування в паперовому вигляді або засобами електронного зв’язку з використанням ЕЦП. Органом ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні з 2020 року є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки).

Рішення про видачу ліцензії приймається протягом 10 робочих днів, але під час карантину строки розгляду можуть бути збільшені. Оскаржити рішення органу ліцензування можна до Державної регуляторної служби України (ДРС).

Більше якісної інформації стосовно регулювання посередництва у працевлаштуванні за кордоном можна знайти на сайті юридичної компанії OGP.

Підготовлено юристами OGP.UA