Як зрозуміти, що ви правильно шукаєте роботу

working-with-laptop

Якщо ви перебуваєте у пошуках роботи, однак вам здається, що щось іде не так, варто проаналізувати ваші дії: можливо, ви упускаєте якісь важливі моменти й, навпаки, розмінюєтеся на щось несуттєве.

Часи, коли самого лише шаблонного резюме було досить, давно минули – наразі в моді оригінальність і напористість, адже глобалізация диктує свої умови, й виживає той, хто здатен вирізнитись і вразити заповзятістю. Аби розуміти, на чому саме слід зосередити увагу, ознайомтесь із основними моментами правильного пошуку роботи й вирішіть для себе, що з цього відсутнє у вашому арсеналі.

Ви правильно ставите ціль

Щоб точно визначитися з вакансією, слід для початку окреслити образ бажаної роботи в голові. Окреслили? Тепер візьміть аркуш паперу і детально розпишіть усі притаманні вам навички. Потім стисніть те, що ви отримали, щонайменше вдвічі – до найкритичнішої за вашою посадою інформації. Уникайте розпливчастого зазначення знань, умінь і побажань – це сильно збиває з пантелику й створює враження про вас як про людину хаотичну й нецілеспрямовану.

Якщо так склалося, що ваші навички та побажання передбачають більше, ніж один вид зайнятості, не нагромаджуйте всі дані в резюме на одну вакансію, а створіть кілька вузькопрофільних резюме під кілька окремих позицій. У цьому випадку вам знадобиться декілька аркушів, на кожному з яких слід стисло перерахувати ваші дані, що підходять під кожну конкретну позицію. Майте на увазі, що жоден працедавець не гаятиме на вас час, якщо ваше резюме буде переповнене не пов’язаною з бажаною посадою інформацією.

Ви шукаєте й на сайтах працевлаштування, й безпосередньо у компаніях

Сайти пошуку роботи сьогодні цілком здатні вирішити ваші проблеми працевлаштування, пропонуючи великий, якщо не величезний, вибір пропозицій на всі смаки. А для тих, хто хоче тримати руку на пульсі цілодобово, існують підписки на найсвіжіші вакансії. Тому реєструватися на різноманітних платформах із працевлаштування просто необхідно, особливо з огляду на те, що багато з них вкладають серйозні кошти в аналітику ринку й співпрацюють із багатьма працедавцями безпосередньо.

Проте, самих лише сайтів пошуку роботи недостатньо. Якщо ви дійсно полюєте на «найгарячіші» вакансії, рекомендуємо слідкувати за ними на сайтах самих працедавців. Не буде зайвим і підписатися на їхні розсилки: так ви будете серед перших, хто дізнається про відкриття такої цікавої для вас позиції, – а відтак, ваші шанси бути вчасно у потрібному місці сильно зростуть.

Не забувайте й про соціальні мережі, адже більшість компаній сьогодні представлені практично в кожній з них. Значною перевагою тут є можливість безпосереднього контакту з працівниками компанії. Проявіть активність, виходьте на прямий зв’язок, або ж для початку просто слідкуйте за новинками «свого» бізнесу.

Ви грамотно відправляєте резюме

Ви дюжинами розсилаєте свое резюме день-у-день, але відповідей – одиниці? Задайтеся питанням: чи завдаєте ви собі клопоту з додаванням супровідного листа? Якщо ні, то дарма: адаптивний супровідний лист – це підтвердження того, що ви – не людина-машина, яка розсилає резюме направо і наліво. У листі намагайтеся звертатись до потенційного співрозмовника на ім’я – це дуже налаштовує на подальше спілкування, а також озвучуйте основні нюанси з опису вакансії – аби рекрутер розумів, що ви спілкуєтесь саме з ним, а не з усіма рекрутерами країни в його особі.

Крім відсутності індивідуального супровідного листа, проблема може полягати у шаблонності вашого резюме. Уникайте занадто трафаретних резюме, і в ідеалі проглядайте резюме щоразу перед надсиланням, аби «підігнати» його під конкретного працедавця – одне слово нерідко може зіграти вам на руку або, навпаки, пустити все під укіс.

І наприкінці хотілося б зазначити, що якщо у вас – співбесіда за співбесідою, а віз, як вам здається, й нині там, не варто засмучуватися – навпаки, прийміть це як цінний життєвий досвід. Адже якщо ви замислитеся, то напевне виявите, що з кожним новим інтерв’ю у вас з’являється дещо більше знань і формується чіткіше бачення ринку. Навіть якщо ви не усвідомлюєте цього зараз, будьте впевнені, що така багата практика спілкування з рекрутерами з різних компаній принесе користь у майбутньому. Й тоді, збагнувши усі таємниці підбору кадрів, це ви вже обиратимете їх, а не вони – вас.