Як успішно пройти співбесіду: секрети переможця

people

Якщо на ваше резюме відгукнувся працедавець, радіти зарано: попереду – щонайменше одна співбесіда, а в наш час їх дедалі частіше буває дві та більше. Щоби не вскочити в клопіт уже на першому етапі відбору, радимо ретельно вивчити секрети успішних кандидатів, що згодом отримали заповітні посади у великих компаніях нашої країни й за кордоном.

Будьте чесні, але.. лише наполовину

Це жодним чином не стосується ваших особистих даних – приховувати свій вік личить тільки дівчатам на побаченні, й аж ніяк не серйозним кандидатам під час співбесіди в поважній фірмі. Будьте максимально чесні, адже кожна велика шанована компанія, особливо у фінансовому секторі, має службу безпеки, здатну одразу розкрити ваш обман. Тим прикріше буде, якщо ви приховали щось із анкетних даних із недбалості та без лихого наміру, або дещо прибрехали тільки щоби прикрасити своє резюме. Тому завжди враховуйте профіль діяльності й масштаби компанії.

А ось про що іноді можна недоказати, так це про ваші навички та вміння. В деяких випадках ваша правдива інформація насправді може бути неправдивою: наприклад, для бажаної посади потрібні відмінні навички продажів, але ви ніколи не займалися продажами на роботі, натомість за її межами примудрялися легко й вигідно збути поламане авто, зіпсовані меблі й ба навіть кота в мішку. В такому випадку рекомендовано уточнювати, що навички продажів у вас наявні, й ви упевнені, що легко впораєтесь із завданням. Якщо рекрутер усе ж почне занурюватися в деталі, не соромтесь розказати йому про свої успіхи: в переважній більшості випадків працедавця цікавить саме такий практичний досвід, а не формальний запис у трудовій книжці.

Мовчіть про неуспіх

Якщо у вашій кар’єрі були неуспішні проекти – хай навіть не з вашої провини, але ви брали в них участь, – не поспішайте говорити про них, розраховуючи, що рекрутер високо оцінить вашу чесність. На жаль, у цьому випадку така відвертість може зіграти з вами лихий жарт: чуючи негативні речі, пов’язані з профілем роботи, ваш наймач хоч-не-хоч замислиться над тим, що й його потенційні проекти не застраховані від такого неуспіху. Й хай там як ви переконуватимете його в тому, що снаряд двічі в одну воронку не потрапляє, для нього це навряд чи буде аргументом.

Аналогічно мовчіть про негативний досвід спілкування з колегами на попередньому місці роботи: як то кажуть, про відносини з колишнім керівництвом або добре, або нічого. Кому захочеться наймати чварного працівника! Хай навіть правда була за вами, це важко буде довести, та й намарно.

Не забувайте, що рекрутер – теж людина

Для когось на щастя, а для когось – на жаль, фахівці відділу кадрів – звичайні люди, нерідко керовані суб’єктивним настроєм, хай як сильно це суперечить етичним нормам корпоративної поведінки. На жаль, іноді це завдає великої шкоди компанії – коли рекрутер через свої особисті вподобання упускає справжній талант, на радість конкурентам.

Гарна новина в тому, що в багатьох компаніях усе ж працюють професіонали; не дуже гарна – ви не завжди зможете визначити «на око», з ким маєте справу. Тож, незважаючи на обставини, будьте чемні й посміхайтеся. Не вступайте у конфлікт із жодного приводу, адже якщо ви дуже хочете потрапити в цю компанію, а у вас немає тут жодного корпоративного контакту, відділ кадрів – ваш єдиний провідник: спробуйте дійти до етапу спілкування з керівником профільного відділу, щоб «засвітитись» як експерт, і тоді рекрутер уже не матиме такого впливу.

Навіть якщо після вивчення цих рекомендацій у вас усе одно не додалося впевненості, пам’ятайте, що компанія зацікавлена в гарному фахівці не менше, ніж ви – у ній. І якщо ви справді експерт у своїй справі, гідна робота не змусить себе чекати. Не менш активно працедавці розшукують молодих, малодосвідчених або зовсім недосвідчених фахівців, які мають певні таланти й яких можливо навчити. Незалежно від того, до якої категорії здобувачів ви належите, у вас однаково великі шанси на перемогу за умови правильного налаштування й послідовного дотримання наших рекомендацій.