Кар'єрна грамота: яким урокам навчає нас робота

12.12.2016 | Кар’єра

Якщо ви думаєте, що робота вчить вас лише працювати, ви помиляєтесь: ваша робота приберегла для вас достатньо життєвих уроків, яким вона готова вас навчити.

Жорсткі рамки – не панацея

Багато працівників помилково вважають, що краще синиця в руках, ніж журавель у небі, та все життя присвячують себе одній спеціальності або сфері, навмисно відмовляючись від навчання чомусь іншому. Тим жорстокіший удар, нанесений раптовим звільненням або неможливістю продовжувати кар’єру второваною доріжкою внаслідок певних причин. Як правило, такі люди впадають у довготривалу депресію, відповідно, випадаючи з кар’єрного життя дуже надовго, а іноді назавжди. Щоб уникнути таких сумних наслідків, прагніть розширювати свій кар’єрний світогляд. Хапайтеся за будь-які можливості розвитку – чи то підвищення кваліфікації за вашою прямою спеціальністю, чи то сфера, яка не має до вашої професії жодного відношення. Є можливість «перескакувати» з однієї галузі на іншу всередині своєї компанії – користуйтеся нагодою та нарощуйте свій потенціал. Не мовчіть – самі просіть «поганяти» вас відділами. Так ви вб’єте двох зайців: й ентузіазм покажете, й ризики потенційної профнепридатності скоротите.

Життя – не сама лише робота

Хай як банально звучить це твердження і хай яким очевидним воно є, проте мало хто дійсно до нього прислухається. Й ви здивуєтесь, дізнавшись, що солідна частка працівників робить це аж ніяк не з примусу, а просто за інерцією: «працюю, тому що звик працювати», «відпочину на пенсії» – ось лише кілька поширених думок персоналу з цього приводу. Тим часом, навіть при наявності хорошої медичної страховки ваше здоров’я та ваші кращі часи ніхто не поверне. Не хочеться підключати найгірший сценарій, та все ж: хтозна, чи доживете ви взагалі до пенсії при такому недбалому ставленні до балансу між роботою та особистим життям. Цікаво, що практика показує, що й затяті трудоголіки, й помірні працівники зрештою досягають певних кар’єрних висот – тож чи варто відмовлятися від розумного відпочинку, якщо результат один?! Не беріть у звичку відмовлятися від відпустки: як відомо, незамінних людей не буває, а коли вам дійсно знадобиться кілька законно зароблених вільних тижнів, вам так само за звичкою можуть у них відмовити.

Розгалужена мережа контактів – ось те, що вам потрібне

Чимало співробітників нарікають на постійні мозкові штурми, конференції, семінари та інші подібні заходи, що нібито віднімають у них час: мовляв, і кави спокійно не вип’єш, і в пасьянс не зіграєш. Насправді, всі ці заходи несуть у собі унікальну цінність – контакти професіоналів у різних галузях, які в подальшому можуть стати вам у пригоді. Не упускайте жодної можливості поспілкуватися з авторитетними людьми: самі проявляйте ініціативу, викликайте їх на діалог, і обов’язково обмінюйтеся контактами – на щастя, зараз численні соціальні мережі дозволяють робити це, як то кажуть, «не відходячи від каси». На жаль, багато працівників – хто по молодості, а хто через недбалість – розуміють цінність подібних зв’язків занадто пізно, втрачаючи таким чином колосальну частину важливих контактів у професійному світі. Не повторюйте їхніх помилок і ведіть базу контактних даних вже зараз.

За технологіями – майбутнє

Точніше сказати, за технологіями вже й сьогодення. Тим безглуздіше шукати мільйон приводів, аби не піти на тренінг із нового програмного забезпечення, апелюючи до того, що ви – гуманітарій. З огляду на прогнози, згідно з якими дуже скоро світом правитиме штучний інтелект, ваша кар’єра вже за декілька років може полетіти шкереберть без базового знання технологій. Тож забудьте тихі та затишні часи, коли все вирішувалося перед монітором за чашкою чаю, й виходьте зі звичної зони комфорту. Не бажано також відкладати цю справу на потім, адже технічний прогрес на те й прогрес, щоби рухатись у своєму розвитку з шаленою швидкістю, з кожним днем ​​представляючи світу все нові й нові винаходи та все більш витончені й удосконалені версії технологій, які ще вчора були суперсучасними.

Як бачите, робота – добрий вчитель. Ваше завдання – вивчити уроки вчасно, а не коли буде вже занадто пізно щось змінювати.