Хочете покинути роботу? Дізнайтеся, чи справді легко розпочати свою справу

13.01.2017 | Кар’єра

Хто з нас не мріяв змінити остогидлі робочі будні з дев’ятої до шостої на гнучкий графік, при якому ти сам собі господар! Аби працювати за вільним графіком, потрібно або піти у фріланс, або розпочати власну справу. Багато хто обирає останнє, вважаючи, що й гроші рікою потечуть, і вранці відіспатися можна. Втім, чи так усе безхмарно у тих, хто пускається у вільне плавання? Колишні стартапери діляться своїм досвідом розкручування власного бізнесу.

Сильна і надійна команда легко – це міф

Ви повинні бути не просто мотивовані, а надмотивовані. Й на час запуску вашого проекту у вас всередині повинен бути мотор. Не проект для вас, а ви для проекту – з шаленою працездатністю, злегка на межі божевілля. Втім, цього недостатньо: будь-який бізнес вимагає класної команди. Вам же гірше, якщо ви нікому не довіряєте: так, ви можете почати сам-один, але дуже скоро стане очевидно, що далі один ви не потягнете. На жаль, не завжди легко переконати оточуючих у цінності вашої ідеї та змусити людей жити вашим життям. Не шкодуйте грошей на талановитих і лояльних співробітників: заздалегідь заплануйте цю статтю витрат. І спробуйте почати запуск проекту, вже маючи за спиною підтримку однодумців – шукати їх у процесі можна, але досить складно і часовитратно.

Гроші відразу рікою – це міф

Спочатку вам доведеться попрацювати для того, аби хоча б повернути вкладені кошти. Часто мова йде навіть не про плюс, а про вихід у нуль. Щойно ви повернете витрачене, й настане час прибутку, виникне інша проблема: як не витратити те, що вдалося заробити. Як свідчить практика, багато хто не може впоратись із цим завданням, витрачаючи перший прибуток на розкішні речі на зразок хорошого авто, дорогого годинника, віп-відпочинку на островах – тобто, всього того, що зовсім ще не є їхнім способом життя. Єдино ж правильне розпорядження прибутком на початковому етапі – його інвестування у подальший розвиток бізнесу. І це питання далеко не одного місяця, до чого всі стартапери повинні бути морально готові.

Освіта марна – це міф

Багато хто, начитавшись біографій геніїв на кшталт Гейтса і Джобса, припиняють розглядати освіту як щось, що потрібне для успішних бізнес-починань, і занурюються у комерцію, відкидаючи будь-які пов’язані з навчанням аспекти як такі. Знаючі ж стартапери застерігають від таких радикальних кроків, стверджуючи, що навчання просто необхідне – адже потрібно як мінімум знати і розуміти, з чого почати. Тож не жертвуйте освітою заради власної справи, а просто підійдіть до неї грамотно: адже питання не в самому факті навчання, а в його якості. Зрозуміло, ціна копійка вашій освіті, якщо ви продаєте майстер-класи з флористики, а вивчаєте атомні реактори.

Часто здається, що єдиний порятунок – у власному бізнесі. Можливо, для когось це дійсно так. Але далеко не для всіх. Ризик – справа гідна, але все ж перед тим, як ризикувати, добре продумайте свої подальші кроки. І не пошкодуйте часу та сил на гідний бізнес-план, особливо якщо взяли стартовий капітал у кредит. І в жодному разі не спалюйте всі мости: завжди приємніше знати, що у вас є місце, куди при бажанні можна повернутися.