Масове безробіття в Україні набагато реальніше, ніж стверджують чиновники

05.04.2017 | Новини

На думку аналітиків, в Україну повернулися часи неофіційного працевлаштування громадян. Уже в найближчому майбутньому очікується масовий перехід бізнесу на тіньове наймання співробітників в обхід оподаткування. Повернуться неоформлені трудові відносини, нав’язувана часткова зайнятість і незаконні розрахунки. Все це загрожує сильним ударом по соціальній захищеності більшості українців, і за інерцією така трудова зайнятість тисяч громадян шлейфом потягне за собою кризу бюджету.

При цьому Мінсоцполітики продовжує звітувати про поліпшення ситуації з працевлаштуванням українців, стверджуючи, що кількість вакансій цієї зими зросла майже наполовину порівняно з попереднім зимовим сезоном. При цьому, за словами міністрів, зростання мінімальної зарплатні ніяк не позначилося на загальній картині найму наших співвітчизників, незважаючи на загальні побоювання. В цілому, ситуація дозволяє говорити про те, що безробіття скорочуватиметься й надалі. Втім, скорочення офіційного безробіття не зробить погоди там, де людей звільняють неофіційно. Відповідно, прогнози експертів, усупереч заявам чиновників, такі ж невтішні аж до кінця 2017-го року. Тим більше, що міністерства традиційно спираються лише на офіційні дані статистики, закриваючи очі на гучні цифри з неофіційних джерел.

Ринкові аналітики бачать порятунок положення в додаткових коригуваннях до податкового кодексу в частині працевлаштування, однак у появу таких поправок мало хто вірить.