Українці порівнюють новий Трудовий кодекс із панщиною

19.04.2017 | Новини

Проект нового Трудового кодексу, прийнятий іще наприкінці 2015-го року, викликав велике обурення у правозахисників і профспілок, які називають його не інакше як рабством. Зараз, коли проект проходить голосування в другому читанні, вони намагаються привернути увагу громадськості до кричущого порушення прав українських працівників.

Так, працедавець зможе звільняти персонал на свій розсуд і без узгодження з профкомом, а також матиме законне право вести відеоспостереження за працівниками на робочих місцях, зокрема й приховане. Крім цього, Кодекс збільшить робочий день із 8 до 12 годин і дозволить безперешкодно звільняти матерів-одиначок нарівні з іншими співробітниками.

В правах будуть також урізані жінки, пенсіонери й працівники без досвіду. Підпадають під обмеження й працівники з нетрадиційною сексуальною орієнтацією.

Експерти вже назвали цю трудову реформу «антинародною».

У профспілках вимагають відкласти прийняття Кодексу до тих пір, поки документ не буде ретельно вивчений фахівцями й не будуть внесені відповідні поправки, які приведуть ций законодавчий акт у відповідність до Конституції. Втім, аналітики заявляють, що профспілки нашої країни занадто малоавторитетні, щоб боротися з парламентом, і, відтак, без сильної політичної підтримки їм навряд чи вдасться істотно вплинути на вирішення цього питання на користь працівників.