Українцям заборонили користуватися сервісами ВК, Однокласники, Яндекс і Mail.ru

17.05.2017 | Новини

Про заборону на окремий російський контент у рамках антиросійських санкцій офіційно повідомили в Адміністрації Президента України Петра Порошенка у вівторок 16 травня. До переліку заборонених ресурсів потрапили такі популярні сервіси як Яндекс-Росія та Яндекс-Україна (в т.ч. Яндекс.Карти та Яндекс.Гроші), Mail.ru, соціальні мережі ВКонтакті та Однокласники, антивірусні сервіси “Лабораторія Касперського” і DrWeb, а також бухгалтерська програма 1С.

“Голова України підписав указ №133 / 2017 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) від 28 квітня 2017 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, – ідеться в повідомленні прес-служби Петра Порошенка.

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, це рішення було прийняте з метою захистити інформаційний простір країни від російської пропаганди, а також протистояти напливу піратської продукції, зокрема, через соцмережу ВКонтакті. Турчинов також повідомив, що офіційний лист президента буде розіслано підприємствам орієнтовно в середу 17 травня, однак закликав усіх українських інтернет-провайдерів починати блокувати російський контент, не чекаючи формального розпорядження.

Загалом перелік компаній, які потрапили під дію санкцій, налічує 468 юридичних осіб та 1,228 фізичних осіб. У нього, серед іншого, входять найбільший розробник рішень у галузі розпізнавання текстів і лінгвістики ABBYY (в т.ч. ABBYY Україна), ресурс КіноПоіск, а також окремі російські теле- і радіокомпанії (НТВ, Перший канал, Зірка, РТР-Планета, Росія-24 і т.д.).